spacer spacer spacer
 Ed's Home Site
spacer
spacer
spacer   spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
 
spacer
spacer
 
spacer
spacer
 
spacer
spacer
 
spacer
spacer
 
spacer
spacer
 
spacer
spacer
 
spacer
spacer
 
spacer
spacer
 
spacer
spacer
spacer
 
spacer
spacer
 
spacer
spacer
 
spacer
spacer
 
spacer
spacer
 
spacer
spacer
 
spacer

spacer     
spacer spacer spacer
pag. 1/1

Om half elf, 19 juli, vindt in Westminster Cathedral, Victoria Street, London, SW1 de plechtigheid plaats tgv het overlijden van Tony Allan (aka Anthony Smith).

Tony is 53 jaar geworden en was disc jockey. Hij overleed aan keelkanker.

Tony was hoofdzakelijk werkzaam op de zeezenders, vanaf de 60-jaren. Hij zat aan boord van Radio Scotland, Radio Caroline, Radio Mi Amigo, Radio Northsea International en de Voice Of Peace, de laatste voor de kust van IsraŽl.

Nu (2004) is de FM-band vol met radio, maar in de jaren 60~eind jaren 80 was dat niet het geval. Er waren in landen als Engeland en Nederland maar 2..3 zenders en hooguit een uurtje popmuziek per week. Overal in Europa was radio een staatsmonopolie, zoals ze zeggen. En in Engeland had je ook nog de max needle time bij de BBC. Er mocht van de vakbond van musici niet meer dan X% van de tijd platen gedraaid worden, de rest moesten de musici zelf live vullen (voordeel is wel dat van groepen als de Beatles veel mooi BBC studio materiaal beschikbaar is). De jeugd (zoals ik) wou meer en de platenindustrie ook, maar het mocht niet. Vanaf een schip, in internationale wateren kon het wel en zo ontstonden zenders op zeeschepen. Het eerst in ScandinaviŽ, Radio Nord en |Radio Syd bij Sverige, en bij Denemarken Radio Mercur). Veronica was daar een kopie van, maar de echte expansie kwam vanaf 1964 bij Engeland, waar op een goed moment door bijna 15 zenders van buiten het territoor werd uitgezonden. De populairste was Radio London Big L), de meest legendarische Radio Caroline (genoemd naar de dochter van JFKennedy). Bij Veronica werden de programma's in Hilversum (origineel!!!) op land op band opgenomen en naar het schip getransporteerd, bij de Engelse zenders zaten de dj's aan boord (2 weeks on, one week off). Wij houden meer van de Engelse oplossing.

Tony werkte op Radio Scotland en later op de Voice Of Peace, een zender waarmee Abe Nathan (vredesactivist) de oorlog etc in het middenoosten wilde indammen. Er zijn berichten dat zulks niet helemaal gelukt is.

In 1967 werd het in Engeland verboden mee te werken aan Offshore Radio (marine offences broadcasting act) en zwegen in augustus 1967 de meeste zenders, alleen Caroline ging door, met een hoofdkantoor in Amsterdam (Singel 160). Een half jaar later was daar het geld op.

Tony Allan werkte ook aan boord van de MeBoII, die voor Scheveningen lag en waarvan Radio Northsea International uitzond. Het was een grote concurrent van Radio Veronica welke laatste zowel juridisch als met geweld (bomaanslag) de concurrent het zwijgen trachtte op te leggen.

Om de concurrentie het hoofd te bieden veranderde Radio Veronica in 1972 van golflengte van 192 meter naar 538 meter (ja, de naamgeving van het latere Radio 538). Op een zaterdag was er afscheid van 192 en een uurtje later ging Veronica verder op 538, want ze hadden maar 1 zender aan boord en die moest worden omgezet. Aan boord van Radio Northsea International (gefinancierd door twee Zwitsers *)) waren 5 zeer sterke zenders, en 1 daarvan werd onmiddellijk nadat Veronica haar uitzendingen op 192 staakte knalhard op die golflengte aangezet met Tony Allan (in Engels en Nederlands) als Radio Northsea International 2. Erg sterk moment. Goede stunt en een manier om luisteraars te kapen. Daarmee is Tony Allan in zeezenderkringen wereldberoemd geworden, dat snap je (foto: Tony in de studio, 2003). Uiteindelijk verbood ook de Nederlandse regering het meewerken aan zeezenders in 1974. Radio Caroline is nog tot eind jaren 80 doorgegaan.

Wat ik alleen maar wil zeggen is dat vrijheid van de vele zenders die er nu zijn, bevochten is op het staatsmonopolie (zoals elke vrijheid bevochten moet worden). Het komt er allemaal niet zomaar. Sommigen pionierden daarin, zoals Tony. En dat deed hij in meer gevallen dan ik hier kwijt kan. Zijn overlijden triggerde me op deze gedachte.

Andreh van der Kolk

*) Radio Northsea International zond uit vanaf het superradioschip MeBoII en was eigendom van twee Zwitsers (Meister en Bollier) die met handel in oorlogs en spionage apparatuur hun CH-Francs hadden verdiend. Die Bollier heeft later nog het ontstekingsmechanisme geleverd dat de bom aan boord van het PanAm vliegtuig deed ontploffen om in Lockerbie neer te stortenÖ.


Deze pagina voor 't laatst bijgewerkt op 18 Jul 2004
spacer

spacer
spacer
spacer
zoek op deze site:    
spacer
spacer